Kuuvuoren Laaki

Väkivalta kuuluu jalkapalloon?

22.9. 2021

Paljon mediahuomiota saaneen FC Komarin ja Kuuvuoren Laakin (KuuLa) välisen ottelun tapahtumat ovat puhuttaneet suomalaista jalkapalloväkeä. Palloliiton Läntisen alueen kurinpitotyöryhmä julkaisi päätöksensä asiassa maanantaina. Päätöksiä on vaikea hyväksyä.

Ottelun tapahtumien seurauksena kolmelle FC Komarin pelaajalle määrättiin pelikieltoa väkivallasta ja sillä uhkaamisesta. Yksi KuuLan pelaaja sai kolmen ottelun pelikiellon epäurheilijamaisesta käytöksestä ruiskutettuaan juomapullostaan vettä kohti vastustajaa. FC Komar sai lisäksi turvallisuusmääräysten rikkomisesta 1000 euron sakon.

Rangaistukset väkivallasta eivät ole lainkaan riittäviä. Riidattomat faktat ja kurinpitotyöryhmän käytössä olleet ulkopuolisten raportit antavat vahvan perusteen ankarampiin sanktioihin. Lisäksi peräti kahdeksan FC Komarin pelaajista, jotka oli merkitty ottelun pöytäkirjaan, on aiemmin saanut vähintään kolmen ottelun mittaisia pelikieltoja kurinpitopäätöksillä. Kurinpitopäätökset ovat alasarjajalkapallossa hyvin harvinaisia – useimmissa joukkueissa.

Kahdeksan pelin pelikiellon aiemmin saanut pelaaja sai nyt viiden pelin pelikiellon KuuLan pukukopissa olleen pelaajan lyömisestä kasvoihin ja potkimisesta. Se on kovin vähän verrattuna siihen, että lyöntien ja potkujen kohteena ollut ensikertalainen saa veden ruiskuttamisesta kolmen pelin pelikiellon. Näyttää siltä, että Palloliiton linja on silitellä väkivaltaista käytöstä kevyesti vastakarvaan. Rangaistukset eivät pure, mutta ehkä niiden ei ole tarkoituskaan.

Mikä on raja sille, mitä joukkue voi tehdä, jotta siltä evättäisiin oikeus osallistua peleihin? Tässä tapauksessa väkivaltaa tehneitä pelaajia oli useita. Joitakin ei voitu rangaista todisteiden puuttuessa. Seuran pitäisi kantaa vastuu siitä, miten sen edustajat käyttäytyvät.

Pelitulokset ovat luonnollisesti mitätön detalji, kun nyrkit heiluvat. Erityisen pikanttina yksityiskohtana voi silti pitää sitä, että peli, joka keskeytettiin toisen joukkueen ryhdyttyä väkivaltaiseksi reaktiona punaiseen korttiin, tuomittiin tasapeliksi. Niinpä väkivaltaan ryhtynyt, muuten alivoimalle jäänyt joukkue pääsi hyötymään siitä, että heidän pelaajansa ryhtyi jahtaamaan tuomaria.

Väkivalta ei kuulu jalkapalloon, millään tasolla. Se tulee kitkeä pois. Lyhyet pelikiellot eivät selvästi riitä. Velvollisuus tästä on kaikilla, mutta viime kädessä se on Palloliitolla. Palloliiton tehtävä on luoda olosuhteet suomalaiselle jalkapalloyhteisölle, ja heidän valintansa muokkaavat jalkapallokulttuuria. Valitsemalla väkivallan vähättelyn he ylläpitävät kulttuuria, jossa väkivallalla on paikkansa jalkapallossa. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään peliin tullessaan. Poliisia ei pitäisi tarvita siihen, että uskaltaa poistua kentältä. Mitä vielä pitäisi tapahtua, että väkivalta otettaisiin vakavasti?

Me emme halua, että mikään muu seura joutuu käymään tällaisia tapahtumia läpi. Jos turvallisuuden tunteen menettämisellä on hinta, se on suurempi kuin 1000 euroa. Toivomme että liitto tarkastelee uudestaan linjaansa. Mikäli päätökset ovat aiemman käytännön mukaisia, käytäntö ja rangaistusmääräykset joutavat romukoppaan. Väkivalta ei kuulu jalkapalloon.

KUUVUOREN LAAKI